Programma

Alle activiteiten zijn inbegrepen in het toegangsticket *

*behalve de exclusieve fotoshoot van je baby op de reuzenwaterlelie

 

Niet te missen

Zaterdag 30 juni: Jouw uk op ons topstuk!

Exclusieve fotoshoot van je baby op de bladeren van onze reuzenwaterlelie.

Voor baby’s tot 12 maanden.

De sessie van 30 juni is volzet! 

Je kan je ook nog inschrijven op woensdag 18 juli.

Reserveer hier:

http://www.br.fgov.be/PUBLIC/GENERAL/GENERALNL/event17nl.php

! Prijs= € 17 (toegangsticket voor één baby, één begeleider en één afgedrukte foto)

Zaterdag 7 juli: Exclusief! Ikebana bloemschik workshop voor groot en klein

Heb je zin om met je zoon/dochter/neefje/nichtje/kleindochter /…. je bloemschiktalent te testen? Kom dan naar de  Ikebana workshop ! Onder begeleiding van  Ikebana-kunstenaars creëren jullie elk je eigen Ikebana kunstwerkje. Op het einde van de workshop krijg je je bloemstukje mee naar huis nemen.

Wil je zeker zijn van je plaatsje, schrijf je dan hier in. Je kan ook de dag zelf binnenlopen in de Wapenzaal van het Kasteel en even komen kijken. Misschien is er nog wel een plaatsje vrij aan een tafel. De workshop loopt van 14.30 u tot 17 u.

Wapenzaal Kasteel

van 14.30 u tot 17 u

Max 30 personen

 

Prijs: € 5, ter plaatse in het Kasteel te betalen (enkel CASH!)

 

Zondag 1 juli: Terrasplantenwandeling

Sinaasappelboompjes, palmen, lampenpoetsers… : de Plantentuin zet zijn terrasplanten buiten! Meer dan driehonderd potten en potjes worden uit hun winterschuilplaats gehaald en in het zonnetje gezet. Onze gids troont je mee en geeft je tips om je eigen terrasplanten weer klaar te maken voor een seizoen buiten.

14.00 u.

Met gids

Reserveren via het inschrijfformulier.

Zaterdag & Zondag: Mini – workshops

Net zoals bij elke Floridylle kunnen de kinderen (en de ouders :-))  creatief de handen uit de mouwen steken tijdens één van onze mini-workshops !

Wat dacht je van geurzakjes en bruisballen maken, je zelf staande houden in een reuzenzeepbel , en toverbellen of een ‘rietbootje’ blazen’?

En heb je ooit al gehoord van cyanotype …. ? Het is een oude manier om afdrukken van foto’s te maken.  En om je mooie werk  thuis te kunnen uitstallen, kan je een fotohoudertje bij ons maken!

Ook de reuzenkinderspelen zijn weer van de partij.

Al deze leuke workshops vind je terug op het Pachthof, vlak bij het Kasteel.

12 u – 17.30 u

Rond het Pachthof

Zondag 8 juli: Classificatie, b(l)oeiender dan je denkt!

Classificeren, het in groepen rangschikken en benoemen van dieren en planten, lijkt op stoffige wetenschap. Niets is echter minder waar.
Frederik Leliaert, één van de onderzoekers van de Plantentuin, neemt je in deze, deels interactieve, openluchtlezing mee in de geschiedenis van het classificeren. Hij laat zien hoe gaandeweg het inzicht rijpte in wat biologische classificatie is en wat dit voor jou betekenen kan.
Schrijf snel in, het aantal plaatsen is beperkt (max 20)
Start: 14 u
Duur:  1 uur, in het Herbetum (bij slecht weer de Ballatkas).

Zondag 8 juli: Sierlijk en kruidig: op ontdekking in de Plantentuin

Onkruiden zijn veel meer dan ongewenste kruiden. Ze hebben flink wat troeven, waar je in tuin en keuken lekker van kunt genieten. We trekken er op uit in de tuin en zorgen voor een kruidige oogst. Je leert tijdens deze tuinwandeling eetbare (on)kruiden herkennen. Op ontdekking in de kruidlaag! Dan zijn de wilde kruiden op hun best: sappig en talrijk. We benoemen, oogsten en proeven ze.

Max aantal deelnemers: 15
Start: 14 u aan de Hoofdingang
duur : +- 2 u

Reservatie : Hier inschrijven

Doorlopend

Hangmattendorp

Tussen de lindebomen tegenover het Kasteel hangen de hangmatten te wachten op jou! Alleen, met twee of drie… vlei je neer in de hangmat, laat je betoveren door het groene loof boven je hoofd en geniet! De hangmatten blijven de hele zomer hangen!

30.06.18 – 31.08.18

Tuinwinkel

Spring binnen in de Tuinwinkel en ontdek het leuke zomeraanbod.

 

 

Plantentuintreintje

Het treintje rijdt  met jou langs de mooiste plekjes in het Domein.

Het plantentuintreintje rijdt gratis elke zon- en feestdag en tijdens de schoolvakanties: elke dag. Buiten deze periodes kan het treintje ook voor groepen gereserveerd worden (maximum capaciteit 60 personen + 2 rolwagens) voor een totale ritduur van +/- 50 min. Hiervoor wordt een toeslag van € 50 gevraagd ! De rittijden worden door de Plantentuin tijdig vastgelegd volgens de mogelijkheden van het moment !

Zomer met Koning Amaryllo

Ook koning Amaryllo geniet van de zomer. De planten zijn nu op hun best. Koning Amaryllo bezoekt ze allemaal! Ga met hem mee en ontdek weer een heleboel nieuwe dingen over Botanië!

Pik de Amaryllozoektocht op aan de kassa.

Voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

01.06.18 – 09.09.18

Expo: Verliefd op de natuur – planten als gids

Marine Coutelas, onze Artist in Residence, neemt ons mee in haar kleurrijke dromen die schitteren als water. Ze is gefascineerd door het zeeleven. Ze is op zoek naar wat de landplanten van vandaag nog hebben behouden van hun voorouders die in de zee leefden.

Ze bekijkt de wereld vanuit de planten en laat wat ze ziet tot leven komen tegen een muur, op een dak en op de grond. Het komende jaar, zal Marine Coutelas haar ontdekkingen in verscheidene kunstwerken tot uitdrukking brengen in de Plantentuin.

Je kan al werken van haar bewonderen in de inkomhal van het Plantenpaleis en de ronde torenkamer van het Kasteel. In de loop van het jaar zal ze ook in het Domein exposeren.

 

Expo: INTHEBOX, Kunst met pit’

Twintig kunstenaars lieten zich inspireren door het thema ‘zaden’.

Je kan de mooie kunstwerken van schilderijen tot keramiek, foto’s en textielwerken ….. bewonderen in het kasteel.

8.06.18 – 07.10.18

Kasteel van Bouchout

 

Contact

De Plantentuin Meise is een botanische tuin van 92 ha ten noorden van Brussel. In de Plantentuin Meise vind je 18.000 verschillende planten. Het is één van de grootste plantenverzamelingen ter wereld. Maar de Plantentuin is ook een wereldberoemde onderzoeksinstelling die is gespecialiseerd in ondermeer de koffiefamilie, Midden-Afrika en tropische paddenstoelen. Elke dag van het jaar is er wel iets moois te ontdekken in dit prachtige domein. Bezoek het Plantenpaleis, geniet van de tentoonstelling in het middeleeuwse kasteel en verbaas je over de diversiteit van het Plantenrijk.

 

Plantentuin Meise

Domein van Bouchout
Nieuwelaan 38
1860 Meise

tel +32 (0)2 260 09 70

info@plantentuinmeise.bewww.plantentuinmeise.be

Wegbeschrijving

De Plantentuin bevindt zich op 3 km van het Atomium.
Met de auto: A12 Brussel-Antwerpen, uitrit 3 Meise.
Met het openbaar vervoer: vanaf het treinstation Brussel-Noord of het metrostation Koning Boudewijn (lijn 6): neem de bus ‘De Lijn’ 250 of 251.

 

Ontvang de digitale nieuwsbrief van de Plantentuin Meise