Zotte Zomerstreken in Plantentuin Meise

Waar kan je beter zien dat de seizoenen in al hun pracht veranderen dan in de Plantentuin? Daarom beginnen we elk nieuwe jaargetijde met een groot feest: Floridylle! Elke Floridylle zit vol met geweldige activiteiten om het nieuwe seizoen te beleven! De Plantentuin laat zich van haar mooiste kant zien. De planten die op dat moment stralen, staan extra in de spotlichten en we leiden je langs de mooiste plekjes.

ZomerFloridylle

Het is zomer, de zon staat hoog aan de hemel en de dagen zijn lekker lang! Laat je een kleurrijk kapsel aanmeten in het poëtisch kapsalon. Geniet van het spannend minicircus. Leer je circuskunsten van onze artiesten, of strek je liever je benen languit in onze hangmatten?

Het kan allemaal! Kom naar het Pachthof en relax met een drankje en een hapje terwijl je kinderen hun creativiteit de vrije loop laten tijdens één van de workshops. Wandel met een gids langs onze prachtige collectie terrasplanten.

Kortom, Plantentuin Meise viert de start van de zomer met jou!

 

Programma

Alle activiteiten zijn inbegrepen in het toegangsticket *

*behalve de exclusieve fotoshoot van je baby op de reuzenwaterlelie en de Ikebana workshop

 

Niet te missen

Zaterdag 1 juli

Exclusieve fotoshoot van je baby op de bladeren van onze reuzenwaterlelie. De sessie van 1 juli is volzet!!!

Je kan je ook nog inschrijven op woensdag 26 juli.

Reserveer hier:

http://www.br.fgov.be/PUBLIC/GENERAL/GENERALNL/event17nl.php

! Prijs= € 17 (toegangsticket voor één baby, één begeleider en één afgedrukte foto)

Zaterdag 1 juli: Exclusief! Ikebana workshop voor groot en klein

Heb je zin om met je zoon/dochter/neefje/nichtje/kleindochter /…. je bloemschiktalent te testen? Kom dan naar de try-out Ikebana workshop ! Onder begeleiding van  Ikebana-kunstenaars creëren jullie elk je eigen Ikebana kunstwerkje.

Wil je zeker zijn van je plaatsje, schrijf je dan hier in. Je kan ook de dag zelf binnenlopen in de Wapenzaal van het Kasteel en even komen kijken. Misschien is er nog wel een plaatsje vrij aan een tafel. De workshop loopt van 14 u tot 17 u.

Wapenzaal Kasteel

van 14 u tot 17 u

Twee sessies:

 • 14 u
 • 15.30 u

Prijs: € 10, ter plaatse in het Kasteel te betalen (enkel CASH!)

 

Zondag 2 juli: Klim hoog in de boom!

Klim hoog in één van onze majestueuze eiken, naast het speelbos, onder begeleiding van een echte boomverzorger.

Voor echte durvers, jong en oud!

Van 13 – 17 u.

 

Zondag 2 juli : Poëtisch kapsalon

De dames van  Kip van Troje betoveren iedereen met een gek, grappig, eigenaardig, feestelijk, kunstzinnig of donzig kapsel.

Hun kappers zijn niet enkel haarartiesten, het zijn ook kakelende babbelaars. Van wachtrij tot klant: iedereen hoort gedichten, kan meezingen met de staartjes-rap, luistert naar verhaaltjes, speelt mee met een knip-en-krol-woordspel en noem maar op.

van 13 – 17 u.

Tegenover het Pachthof

Zondag 2 juli: Mini-Circus & Workshops

Een klein prachtig mini circus strijkt neer in Plantentuin Meise! Barba-Rossa trekt zijn koffer vol zotte toeren open. Hij jongleert op hoge ladders, danst met reuzenzeepbellen en goochelt een lach op élk gezicht. Zijn muziek voert je mee naar een wereld van clownerie, acrobatie, trapezerie, magie en improvisatie.

Benieuwd of er ook een circusartiest schuilgaat in jou? Dan kan je je naar hartenlust uitleven in de circusworkshop.

Mini circus show:

 • 13.30 – 14 u.
 • 15 – 15.30 u

Circus Workshop: 

 • 14 – 15 u.
 • 15.30 – 16.30 u.

Tegenover het Kasteel

Zondag 2 juli: Terrasplantenwandeling

Sinaasappelboompjes, palmen, lampenpoetsers… : de Plantentuin zet zijn terrasplanten buiten! Meer dan driehonderd potten en potjes worden uit hun winterschuilplaats gehaald en in het zonnetje gezet. Onze gids troont je mee en geeft je tips om je eigen terrasplanten weer klaar te maken voor een seizoen buiten.

14.00 u.

Met gids

Reserveren via het inschrijfformulier.

Zondag 2 juli: Optocht oud en nieuwe brandweerwagens

Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Volvo N88 organiseert  de brandweerkazerne van Londerzeel verschillende festiviteiten. Brandweervoertuigen, oud & nieuw, zullen deelnemen aan een rondrit van een kleine 60 km via Londerzeel, Kapelle-op-den-Bos, Meise, Wolvertem en Merchtem terug naar Londerzeel. In Plantentuin Meise is er een middagstop voorzien tussen 12 & 14 u. waar de voertuigen te bezichtigen zijn op de binnenkoer van  het Kasteel. Meer info op http://www.cvn88l.be/

Binnenkoer Kasteel

12 – 14 u.

Doorlopend

Picknick mee met Dodoens!

Happy Birthday Rembert Dodoens! In 2017 vieren we zijn 500´ste verjaardag! Rembert Dodoens was een belangrijke botanicus en geneesheer in de zestiende eeuw. Hij was de eerste plantkundige die een boek over kruiden schreef in het Nederlands. Dat werk is jaren lang het belangrijkste werk geweest voor artsen en apothekers.

Op de grote en gezellige zeshoekige picknicktafel vind je kruiden en planten met een uitleg over de betekenis die Dodoens eraan hechtte in zijn Cruydeboeck uit 1554. Neem je eigen picknick mee en kom dus opnieuw lekker picknicken in de Plantentuin!

In de tuinwinkel ligt een origineel exemplaar van het Cruydeboeck.

Zowel een origineel exemplaar als reproducties van Dodoens’ Cruydeboeck en werken over de plantkunde van de 16e eeuw kan je bewonderen in de bibliotheek in het Herbariumgebouw, alle werkdagen in juli van 9 tot 13 u. en van 14 tot 17 u!

 

29.06.17 –  31.08.17

Op de picknicktafel tegenover het Pachthof

Tuinwinkel

Bibliotheek  : alle werkdagen in juli van 9 tot 13 u. en van 14 tot 17 u

 

 

 

Kinderanimatie

Net zoals bij elke Floridylle kunnen de kinderen (en de ouders :-))  creatief de handen uit de mouwen steken tijdens één van onze mini-workshops !

 • reuzenzeepbellen blazen
 • parfum creëren
 • vliegertje maken
 • bruisballen maken
 • reuzenkinderspellen: Mikado, Raad de plant, Domino, …

12 u – 18 u

In en rond het Pachthof

Hangmattendorp

Tussen de lindebomen tegenover het Kasteel hangen de hangmatten te wachten op jou! Alleen, met twee of drie… vlei je neer in de hangmat, laat je betoveren door het groene loof boven je hoofd en geniet! De hangmatten blijven de hele zomer hangen!

01.07.17 – 31.08.17

Tuinwinkel

Spring binnen in de Tuinwinkel en proef één van onze lekkere zomerconfituren: tropical, sinaasapppel en mangochutney of een lekkere bloementhee .

Voor de kinderen: download één van de zomerkleurplaten van Koning Amaryllo hier of hier. Neem je ingekleurde tekening mee naar de Tuinwinkel, dan krijgt die een mooi plaatsje in onze lounge.

 

 

Expo: ‘Reisverslagen van botanische expedities: tussen kunst en wetenschap’

Sandrine de Borman, de artist-in-residence, heeft met een groep wetenschappers uit de Plantentuin een tentoonstelling ingericht die gewijd is aan de botanische veldboekjes. Dat zijn de verslagen die elke verzamelaar bijhoudt van zijn vondsten.

De tentoonstelling neemt je mee op een wonderbaarlijke tocht door tijd en ruimte. Botanische veldboekjes bewegen zich tussen kunst en wetenschap. Zwervend van de tekeningen van de botanicus Francis Hallé naar de foto´s van de kunstenaar Paul den Hollander en van het verhaal van de eerste vrouwelijke ontdekkingsreiziger Jeanne Barret naar de boeken van Jean Jaques Rousseau. Je maakt kennis met de herbaria van de kunstenaar Herman de Vries en met het blog over de botanische expedities van de Plantentuin naar Rwanda. Verdwalen is in deze tentoonstelling niet uitgesloten!

Meer info vind je hier

In de Donjon, de Beauffortzaal en de ronde torenkamer van het Kasteel

21.03.17 – 19.11.17

 

Plantentuintreintje

Het treintje rijdt  met jou langs de mooiste plekjes in het Domein.

Zomer met Koning Amaryllo

Ook koning Amaryllo geniet van de zomer. De planten zijn nu op hun best. Koning Amaryllo bezoekt ze allemaal! Ga met hem mee en ontdek weer een heleboel nieuwe dingen over Botanië!

Pik de Amaryllozoektocht op aan de kassa.

Voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

01.07.17 – 30.09.17

 

Praktisch

Wanneer?

De ZomerFloridylle loopt tijdens het weekend van
1 & 2 juli

Tickets?

 • Individueel ticket : € 7
 • 60+ en personen met beperkingen : € 6
 • ≤ 4 jaar en begeleiders van personen met beperkingen : gratis
 • 5-18 jaar : 1 €
 • Individuele jaarkaart, jaarkaart Gold en jaarkaart Gold 1 + 3 : gratis
 • Studenten : € 3,50
 • Groepen >15 personen : € 6

Contact

De Plantentuin Meise is een botanische tuin van 92 ha ten noorden van Brussel. In de Plantentuin Meise vind je 18.000 verschillende planten. Het is één van de grootste plantenverzamelingen ter wereld. Maar de Plantentuin is ook een wereldberoemde onderzoeksinstelling die is gespecialiseerd in ondermeer de koffiefamilie, Midden-Afrika en tropische paddenstoelen. Elke dag van het jaar is er wel iets moois te ontdekken in dit prachtige domein. Bezoek het Plantenpaleis, geniet van de tentoonstelling in het middeleeuwse kasteel en verbaas je over de diversiteit van het Plantenrijk.

 

Plantentuin Meise

Domein van Bouchout
Nieuwelaan 38
1860 Meise

tel +32 (0)2 260 09 70

info@plantentuinmeise.bewww.plantentuinmeise.be

Wegbeschrijving

De Plantentuin bevindt zich op 3 km van het Atomium.
Met de auto: A12 Brussel-Antwerpen, uitrit 3 Meise.
Met het openbaar vervoer: vanaf het treinstation Brussel-Noord of het metrostation Koning Boudewijn (lijn 6): neem de bus ‘De Lijn’ 250 of 251.

 

Ontvang de digitale nieuwsbrief van de Plantentuin Meise