Zinderende Zomer in de Plantentuin

Waar kan je beter zien dat de seizoenen in al hun pracht veranderen dan in de Plantentuin? Daarom beginnen we elk nieuwe jaargetijde met een groot feest: Floridylle! Elke Floridylle zit vol met geweldige activiteiten om het nieuwe seizoen te beleven! De Plantentuin laat zich van haar mooiste kant zien. De planten die op dat moment stralen, staan extra in de spotlichten en we leiden je langs de mooiste plekjes.

ZomerFloridylle

Het is zomer, de zon staat hoog aan de hemel en de dagen zijn lekker lang! De Plantentuin is in vakantiesfeer! Kom kijken naar de grootste picknick- tafel ter wereld! Strek je lui uit in een van de hangmatten en relax door de bewegende bladeren boven je hoofd. Speel in het nieuwe speelbos bij de Oranjerie. Kom naar het Pachthof en relax met een drankje en een hapje terwijl je kinderen hun creativiteit de vrije loop laten tijdens één van de workshops! Kortom, we vieren de zomer met jou!

 

Programma

Alle activiteiten zijn inbegrepen in het toegangsticket *

*behalve de exclusieve fotoshoot van je baby op de reuzenwaterlelie

 

Niet te missen

tafelmoestuin

Zaterdag 2 juli en zondag 3 juli

Workshop met Joél Eliat over tafelmoestuinen! Iedereen die wil kan op een m² starten met een moes – of kruidentuin! Joël vertelt je er alles over tijdens deze workshop. Hij demonstreert hoe je zelf een tafelmoestuinbak aanlegt. Ook kan je kennismaken met de ‘Aardbeimoestuinbak’, of wat dacht je van een ‘Theebak’, vol met planten om lekkere thee mee te zetten! Of voor de gin-tonic liefhebbers, de ‘Ginbak’, boordevol planten om je favoriete cocktail mee te maken. Voor elk wat wils!

http://www.lespotagersdethomas.be/nl/home.html

Binnnenkoer Kasteel

eva + wervel

Zondag 3 juli

Demonstratie koken met peulvruchten door vzw EVA. Zij  ijveren voor meer plantaardig eten en laten je tijdens deze workshop kennismaken met een aantal lekkere hapjes, op basis van peulvruchten en andere groenten.

http://www.evavzw.be/

Via volgende link recepten krijg je de 5 recepten die je kon proeven op de kookdemonstratie op 3 juli

Van 14 u tot 16 u

Ook kan je kennismaken met Wervel, een organisatie die opkomt voor een eerlijke landbouw die eerst en vooral voor voedsel zorgt dat, eerlijk verdeeld, een evenwichtige en smakelijke voeding mogelijk maakt zal. Wervel ijvert ook  voor boeren met LEF: Lokaal, Ecologisch en Fair .

http://www.wervel.be/

Van 12 u tot 17 u

Binnenkoer Kasteel

Poster_Victoriababies3 (1)

Zaterdag 25 juni

Exclusieve fotoshoot van je baby op de bladeren van onze reuzenwaterlelie. Als deze sessie volzet is, kan je je ook nog inschrijven op 13 juli!

Reserveer hier:

http://www.plantentuinmeise.be/PUBLIC/GENERAL/GENERALNL/event17nl.php

! Prijs= € 17 (toegangsticket voor één baby, één begeleider en één afgedrukte foto)

guinessbook

Zondag 26 juni

De Plantentuin Meise wil het wereldrecord ‘Langste Picknicktafel ter wereld’ (300 m) vestigen!

Wil je een plaatsje aan de picknicktafel? Om 12 u stipt zal de gerechtsdeurwaarder het wereldrecord vaststellen!

Reserveer nu je plaats (en) hier!

Reserveren is noodzakelijk als je een plaatsje aan de tafel wil!

Officiële start picknick 12u (opening picknick vanaf 11u! via Hoofdkassa Plantentuin)

Breng zelf je lievelingspicknickgerecht mee en deel het met je buur aan tafel ! We maken er één groot picknickfeest van!  Per gezin geven we een goodiebag gevuld met lekkers van de buurtwinkel OKay weg.

Doorlopend

IMG_4099

Langste picknicktafel

We bouwen de langste picknicktafel (300 m) op de Eredreef en vullen deze met potten met vergeten groenten en kruiden. Nodig je vrienden, familie of je lief uit, neem je eigen picknickmand mee en geniet van een zalige middag aan onze spectaculaire 300 m lange tafel! Je kan ook een picknickmand reserveren via mail bij Resto Oranjerie van de Plantentuin:  resto.botanicgarden@gmail.com

keuze 1: : 2 broodjes één met hesp en één met kaas − gemengd slaatje − boter en mayonaise − mes en servet − 0,5 l plat water − 1 chocolademuffin

prijs = € 10

keuze 2 kinderpicknick:  1 broodje met kaas en hesp − fruitsap − 0,5l plat water − drinkyoghurt − 1 chocolademuffin

prijs = € 7.5

keuze 3: luxe picknick: − pasta met pesto, rucola, zongedroogde tomaten en parmesan − ciabatta en volkorenbroodje − kaas- en vleesbord of vegetarisch alternatief (keuzeoptie bij reservatie door te geven) − gemengde salade − 0,5l plat water − boter, mayonaise − bord, bestek, servet

prijs= € 15

Alcoholische dranken (cava, wijn , bier) zijn ter plaatse bij afhaling te verkrijgen.

Reservatie is slechts geldig na ontvangst van betaling – betaling met vermelding van naam, keuzeoptie, aantal en op vertoon van betalingsbewijs bvba Succulent BE22 0016 7230 4147 BIC GEBABEB

De picknicktafel blijft de hele zomer staan!

-van 25 juni tem 31 augustus

lava-hangmat-300x199

Hangmattendorp

Tussen de lindebomen tegenover het Kasteel hangen de hangmatten te wachten op jou! Alleen, met twee of drie… vlei je neer in de hangmat, laat je betoveren door het groene loof boven je hoofd en geniet! De hangmatten blijven de hele zomer hangen!

van 25 juni tem 31 augustus

speelbos

Speelbos

Terwijl je geniet van een hapje of drankje op het prachtige terras van de Oranjerie, kunnen je kinderen naar hartelust spelen in ons gloednieuwe speelbos, dat grenst aan het terras.

Open vanaf 25 juni

stenen schilderen

Kinderanimatie

Net zoals bij de LenteFloridylle kunnen de kinderen (en de ouders :-))  creatief de handen uit de mouwen steken tijdens één van onze mini-workshops !

Vanaf 12 u tot 18 u

Pachthof

fruitlsa

Zomerdorp op het Pachthof

Natuurlijk verwennen we ook de inwendige mens. In het zomerdorp kan je kiezen uit verschillende lekkere zomerse hapjes en dranken.

Balat_IMG_2071

Topstukkenparcours voor volwassenen

In de Plantentuin zijn heel wat pareltjes te vinden die behoren tot het erfgoed van ons land! Net als alle Brusselse musea zetten ook wij nu onze topstukken in de schijnwerpers! Ontvang het boekje aan de kassa, wandel het parcours en kom alles te weten over de bewogen geschiedenis van onze levende en niet levende topstukken!

van 21 mei tem 31 augustus

amorpho2008IMG_13273

Topstukkenwedstrijd voor jongeren

Wat vind jij hèt topstuk van de Plantentuin? Maak een grappig, ontroerend, betoverend, …filmpje, mail het naar manon.vanhoye@plantentuinmeise.be, schrijf je in voor de wedstrijd via deze link en maak kans op een picknickmand voor tien personen! We geven één picknickmand per maand weg.

Voor jongeren van 12 – 25 jaar

Wedstrijd loopt vanaf 25 juni tot 31 augustus

 

220114_koning-Amaryllo1

Koning Amaryllo

Het is onrustig in de Plantentuin. De mensen willen weten wat het allermooiste is van héél Brussel! Ze noemen dat de Topstukken. Natuurlijk doet de Plantentuin ook mee. De inwoners van Botanië, de planten, willen allemaal vreselijk graag het Topstuk worden! En nu kibbelen ze de hele tijd met elkaar. Wie is de slimste of de mooiste, de sterkste of de oudste? Hoe moet Koning Amaryllo dit oplossen? Want eigenlijk zijn alle planten topstukken! Pik de zoektocht op bij de kassa en help Koning Amaryllo kiezen!

Voor kinderen van 4 tot 12 jaar

van 21 mei tem 31 augustus

Prijs= € 1

Affiche algemeen

Expo: ‘2016 Internationaal jaar van de peulvrucht’

De Verenigde Naties hebben 2016 uitgeroepen tot ‘Internationaal jaar van de peulvrucht’. Het doel is om door onderzoek en promotie de rol van bonen, linzen en erwten te verstevigen als gezonde en duurzame bron van eiwitten…

Van 25 juni tem 31 augsustus

Plantenpaleis (Mediterrane Kas) en Oranjerietuin

32 Portret - Copie

Expo: ‘Achilles Cools & Brenine’

Hun kunst vormt een symbiose tussen plant, dier en mens. In beelden, schilderijen en etsen brengen zij hun persoonlijke weergave van de wereld, van de natuur met zijn grote vormenrijkdom en raadsels. Ze halen de bouwstoffen voor hun kunst uit hun onmiddelijke omgeving. Het zijn de eenvoudige, simpele en dagelijkse dingen om ons heen, waar zovelen achteloos aan voorbij lopen, die zij uitlichten tot beelden die verrassen.

van 28 juni tem 25 september

Wapenzaal, toren en dak van het Kasteel

Sandrine-kleren natuur

Expo Sandrine de Borman ‘Kleren van de natuur’

In de bovenkamer van de ronde toren van het kasteel kan je heel het jaar door de creaties van artist-in-residence Sandrine de Borman bekijken. Textiel, papier of poëzie, telkens geïnspireerd op haar vondsten in onze Plantentuin. Als je geluk hebt, kan je haar zelf aan het werk zien in haar atelier.

IMG_4086

De Zomer ingekaderd

Twee grote vergulde kaders omlijsten prachtige zomertaferelen, maak hier een foto of selfie met je lief, je gezin of je vrienden

bloementheater

Bloementheater

Bewonder de plantenjuweeltjes in dit pas geopende stukje van de Plantentuin, gelegen naast de Oranjerie.

 

Praktisch

Wanneer?

De ZomerFloridylle loopt 2 weekends
25 & 26 juni
2 & 3 juli

Tickets?

  • Individueel ticket : € 7
  • 60+ en personen met beperkingen : € 6
  • -18 jaar en begeleiders van personen met beperkingen : gratis
  • Individuele jaarkaart, jaarkaart Gold en jaarkaart Gold 1 + 3 : gratis
  • Studenten : € 3,50
  • Groepen >15 personen : € 6

Contact

De Plantentuin Meise is een botanische tuin van 92 ha ten noorden van Brussel. In de Plantentuin Meise vind je 18.000 verschillende planten. Het is één van de grootste plantenverzamelingen ter wereld. Maar de Plantentuin is ook een wereldberoemde onderzoeksinstelling die is gespecialiseerd in ondermeer de koffiefamilie, Midden-Afrika en tropische paddenstoelen. Elke dag van het jaar is er wel iets moois te ontdekken in dit prachtige domein. Bezoek het Plantenpaleis, geniet van de tentoonstelling in het middeleeuwse kasteel en verbaas je over de diversiteit van het Plantenrijk.

 

Plantentuin Meise

Domein van Bouchout
Nieuwelaan 38
1860 Meise

tel +32 (0)2 260 09 70

info@plantentuinmeise.bewww.plantentuinmeise.be

Wegbeschrijving

De Plantentuin bevindt zich op 3 km van het Atomium.
Met de auto: A12 Brussel-Antwerpen, uitrit 3 Meise.
Met het openbaar vervoer: vanaf het treinstation Brussel-Noord of het metrostation Koning Boudewijn (lijn 6): neem de bus ‘De Lijn’ 250 of 251.

 

Ontvang de digitale nieuwsbrief van de Plantentuin Meise