Herfst! De Plantentuin in vuur en vlam...

Waar kan je beter zien dat de seizoenen in al hun pracht veranderen dan in de Plantentuin? Daarom beginnen we elk nieuwe jaargetijde met een groot feest: Floridylle! Elke Floridylle zit vol met geweldige activiteiten om het nieuwe seizoen te beleven! De Plantentuin laat zich van haar mooiste kant zien. De planten die op dat moment stralen, staan extra in de spotlichten en we leiden je langs de mooiste plekjes.

HerfstFloridylle

In de Plantentuin is het heerlijk genieten in de herfst! De bomen nemen afscheid van de zomer met hun mooiste herfsttooi. De vruchten en zaden verbazen met hun kleuren en vormen. De laatbloeiende planten tonen hun prachtigste bloemen.Doe de Herfstkleurenwandeling, geniet van een lekkere pompoensoep of herfsttaartje op het Pachthof, maak je eigen lantaarn van een uitgeholde pompoen. Zoek in het domein tamme kastanjes en kom ze poffen op het Pachthof! En Koning Amaryllo laat de kinderen weer zijn eigen herfstgeheimen van Botanië zien.

Programma

Alle activiteiten zijn inbegrepen in het toegangsticket *

 

Niet te missen

sep-okt-defcphilippe_desnerck

Zaterdag 15 & zondag 16 oktober

Het is een mooie traditie waar de Plantentuin aan vasthoudt: al jaren stellen de ikebana-artiesten geregeld hun mooiste werken tentoon. Ikebana is niet zomaar bloemschikken. Het is een kunstvorm die eeuwen geleden ontstond uit een boeddhistisch ritueel waarbij bloemen werden geofferd aan de geesten van de overledenen. Bij het maken van een bloemstuk wordt alles uit de natuur gebruikt: takken, bladeren, gras, mos, fruit en bloemen.

Herbariumgalerij

2013img_19953

Zondag 16 oktober

‘Dag van Het Bos’ om de Week van het Bos in schoonheid af te sluiten.

 • Herfstkleurenwandeling met gids , een prachtige wandeling langs de bomen met de mooiste herfstverkleuring; om 14 u. of 15 u. (max. 25 personen per groep.) Indien volzet kan je ook inschrijven op 6 november. Reserveer hier
 • Klim hoog de boom in onder begeleiding van een echte boomverzorger, voor echte durvers, jong en oud. (van 13 u – 17 u)
 • Ontdek en ontmoet de boom die bij je persoonlijkheid past op basis van je geboortedatum.
 • Exclusieve rondleiding met gids over de symboliek rond bomen; om 14.30 u. (max. 25 personen ) hier

 

logo_velt

Zondag 23 oktober

Dag van de Oogst

 • Velt vertelt over bewaren, inmaken, drogen, … van de oogst
 • Proeverij van oude appelrassen
 • De oogsttafel van Plantentuin Meise: ontdek verrassende planten uit onze collecties om te eten, mee te koken, …

13 u. tot 17 u.

Binnenkoer Kasteel

griezelkasteel

Vrijdag 4 november

Griezelavond voor jong en oud! Huiver, bibber en overwin je angsten tijdens de tocht door de geheime gangen van het kasteel…

met lekkere warme soep, hapjes en drankjes.

Ingang enkel mogelijk via de Hoofdingang (Nieuwelaan 38)

18 u. tot 22 u. (kassa open tot 21 u.)

Kasteel

wp_20151011_011

4 weekends en woensdag 2 november

Kinderanimatie

Creatief de handen uit de mouwen steken op het Pachthof tijdens leuke mini-workshops: pompoenen uithollen, amuletten en stenen beschilderen, ….en zoek je eigen tamme kastanjes in het Domein en kom ze poffen op het Pachthof.

Reuzenkinderspellen

Mikado, Raad de Plant! , Knikkerdoolhof, …

13 u. tot 17 u.

2012img_012748

Zondag 6 november

Herfstkleurenwandeling met gids van 14 u tot 16 u , een prachtige wandeling langs de bomen met de mooiste herfstverkleuring. Reserveer  hier

Doorlopend

2013img_20292

Herfstkleurenwandeling

Goudgeel, wijnrood, kastanjebruin, feloranje, … om je te laten genieten van het bijzondere spektakel van de herfstverkleuring, heeft de Plantentuin een parcours uitgestippeld langsheen de bomen met de mooiste verkleuring. Via een informatieve folder kom je van alles te weten over deze herfstjuwelen. Voor sommige soorten is de verkleuring erg kort van duur, afhankelijk van de zonneschijn, de koude, de daglengte ,… Bij elke uitgekozen boom vind je daarom een foto terug  die  kunstenaar Roel Jacobs nam op het hoogtepunt van hun verkleuring in een vorige herfst.

amaryllo_herfst

Herfst met Koning Amaryllo

Koning Amaryllo en zijn onderdanen genieten nog even van de laatste herfstzon. Ze voelen dat de winter voor de deur staat. Nog even en de meeste planten laten zich niet meer zin. Ze hebben het hele voorjaar en de zomer gegroeid en gebloeid en nu zijn ze moe. Ga met Koning Amaryllo op stap om hen welterusten te wensen.

Pik de Amaryllo-zoektocht op aan de kassa.

Voor kinderen van 4 tot 12 jaar

Prijs: 1 € per kind

herfst-schilderij

Herfst-schilderij

Maak je eigen herfst-schilderij met de mooiste bessen, takken en bladeren .

 

Op het dak van het Kasteel

dsc_9239

Herfst-trek

Trek jezelf en je vrienden met het vlot de Kasteelvijver over.

 

annemarie_bombaert1

Expo “Alles rond de boom”

Annemarie Bombaert wandelt veel in de Plantentuin. Tijdens die wandelingen maakt ze prachtige foto´s die voor haar een inspiratie zijn voor haar in etsen, lino´s en tekeningen.

Kasteeltoren

01.10.2016 – 04.12.2016

expo_sandrine_04_2016

Expo” Plantaardige kaarten”

In de bovenkamer van de ronde toren van het kasteel kan je heel het jaar door de creaties van artist-in-residence Sandrine de Borman bekijken. Textiel, papier of poëzie, telkens geïnspireerd op haar vondsten in onze Plantentuin. Als je geluk hebt, kan je haar zelf aan het werk zien in haar atelier.

 • 26/08/16 – 10/11/16 : Plantaardige kaarten
 • 12/11/16 – 08/01/17 : Open veld

Site van de kunstenares : http://www.arsherbarium.com/

2012img_012112

Fotowedstrijd ‘Herfst in de Plantentuin’

De vurige herfst in de Plantentuin inspireert velen tot het maken van prachtige foto’s. Herfstkleuren, nevels, dauw, spinnenwebben, een late bloem….

Jammer als al die mooie sfeerbeelden ongezien op een computer blijven staan!

Ter gelegenheid van de HerfstFloridylle organiseert de Plantentuin een fotowedstrijd.

Stuur je mooiste foto’s in. De beste inzendingen gaan we van december tot maart exposeren in de wapenzaal van het Kasteel van Bouchout. Het wedstrijdreglement vind je hier. Inschrijven verplicht zie formulier

beneluxflora-nl

Nieuw! ‘Wilde planten van de Benelux, een veldgids’

Dit rijkelijk met uitzonderlijke foto’s geïllustreerde boek is het resultaat van de samenwerking tussen gepassioneerde botanici en fotografen.
Het omvat meer dan 1300 soorten wilde planten die kunnen waargenomen worden in Nederland, België, het Groothertogdom Luxemburg
en het aangrenzende Noord-Frankrijk.
De gemakkelijk te gebruiken determinatiesleutels en heldere beknopte beschrijvingen, de kleurenfoto’s en de verspreidingskaarten maken
het identificeren van de verschillende soorten eenvoudig.
Deze veldgids is de perfecte metgezel voor beginnende botanici en wandelaars die de verrassend rijke flora van bij ons willen ontdekken.

Tijdens de hele duur van de HerfstFloridylle biedt de Tuinwinkel een korting op aankoop van de gloednieuwe ‘Wilde planten van de Benelux, een veldgids’
Normale prijs = 39 €, tijdelijke actieprijs HerfstFloridylle = 32€!

 

IMGD7_2014_006990

Het Plantentuintreintje

Het plantentuintreintje rijdt gratis elke zon- en feestdag  en tijdens de schoolvakanties: elke dag.

Buiten deze periodes kan het treintje ook voor groepen gereserveerd worden (maximum capaciteit 60 personen + 2 rolwagens) voor een totale ritduur van +/- 50 min. Hiervoor wordt een toeslag van € 50 gevraagd ! De rittijden worden door de Plantentuin tijdig vastgelegd volgens de mogelijkheden van het moment !

fake_wind_rumiko_hagiwara-1

Expo: ‘Fake Wind’

De Japanse, in Amsterdam residerende Rumiko Hagiwara (1979) werkt locatiespecifiek. Haar werk bestaat uit minimale interventies. Het is conceptueel met een sterke poot in de realiteit. In het kader van Made in Japan stelt Rumiko Hagiwara stelt werk tentoon in Cultuurcentrum Strombeek en in de Plantentuin van Meise. In Meise transformeert zij het gesloten jachtpaviljoen in een poëtische evocatie waarin een Japanse boom binnenin lijkt te bewegen in een zachte wind.

Haar werk in Cultuurcentrum Strombeek is nog tot 8 november 2016 te bezichtigen.
Gemeenteplein Strombeek-Bever, ma-za: 10u-22u, zo 10u-18u.

Jachtpaviljoen

 

Praktisch

Wanneer?

De HerfstFloridylle loopt 2 weekends
15 & 16 oktober
22 & 23 oktober
en van 29 oktober tot 6 november

Tickets?

 • Individueel ticket : € 7
 • 60+ en personen met beperkingen : € 6
 • -18 jaar en begeleiders van personen met beperkingen : gratis
 • Individuele jaarkaart, jaarkaart Gold en jaarkaart Gold 1 + 3 : gratis
 • Studenten : € 3,50
 • Groepen >15 personen : € 6

Contact

De Plantentuin Meise is een botanische tuin van 92 ha ten noorden van Brussel. In de Plantentuin Meise vind je 18.000 verschillende planten. Het is één van de grootste plantenverzamelingen ter wereld. Maar de Plantentuin is ook een wereldberoemde onderzoeksinstelling die is gespecialiseerd in ondermeer de koffiefamilie, Midden-Afrika en tropische paddenstoelen. Elke dag van het jaar is er wel iets moois te ontdekken in dit prachtige domein. Bezoek het Plantenpaleis, geniet van de tentoonstelling in het middeleeuwse kasteel en verbaas je over de diversiteit van het Plantenrijk.

 

Plantentuin Meise

Domein van Bouchout
Nieuwelaan 38
1860 Meise

tel +32 (0)2 260 09 70

info@plantentuinmeise.bewww.plantentuinmeise.be

Wegbeschrijving

De Plantentuin bevindt zich op 3 km van het Atomium.
Met de auto: A12 Brussel-Antwerpen, uitrit 3 Meise.
Met het openbaar vervoer: vanaf het treinstation Brussel-Noord of het metrostation Koning Boudewijn (lijn 6): neem de bus ‘De Lijn’ 250 of 251.

 

Ontvang de digitale nieuwsbrief van de Plantentuin Meise