Zondag 1 oktober

Rondwandeling ziekten en plagen in de tuin met Laurent Bernaerts

Leerrijke wandelvoordracht met als doel ziekten en plagen te herkennen op je tuinplanten.

Laurent Bernaerts is al 20 jaar actief in de gewasbescherming en het blijft zich verbazen hoe meedogenloos maar tegelijk ook hoe mooi de natuur kan zijn, hoe planten en insecten samenleven zonder elkaar te elimineren … of misschien is het met die buxusmot anders gesteld?

Schrijf je hier  in voor de wandelvoordracht en misschien krijg je een antwoord op je vragen.

Want een juiste herkenning of diagnose is de sleutel tot een effectieve behandeling en beheersing van het probleem. Heel wat problemen kunnen echter voorkomen worden door te starten met een gezonde plant, deze te planten in de juiste bodem en te voeden met een uitgebalanceerde, organische meststof. Loopt het toch een keertje fout, dan biedt DCM Naturapy® natuurlijke oplossingen om je planten weer in optimale conditie te brengen.

Insectenproeverij

Heb je wel eens een meelworm geproefd? En wat dacht je van een heerlijk krokante sprinkhaan? Wouter De Vriendt van MiniFOOD tovert met deze kriebelbeestjes de heerlijkste hapjes uit z’n hoed. Van insectenchocolaatjes tot gebakken moriowormen en gekarameliseerde sprinkhanen … komt dat proeven!

Moesson en – Savannekas

13 u. – 16.30 u.

Afrikaans Bier proeven

Mongozo betekent ‘proost’ in de taal van het Afrikaanse Chokwe-volk. Mongozo staat voor volop genieten en bovenal verrast worden door de bijzondere smaken. De bieren zijn ontwikkeld met ingrediënten uit exotische culturen. Sommigen op basis van traditionele recepturen en anderen naar eigen recept.

We laten je drie sprankelende exotische smaken proeven: Mango, Banana, Coconut.

http://www.mongozo.com/

13 u. – 16.30 u

Bergregenwoudserre

De liefhebbers kunnen een flesje aankopen in onze Tuinwinkel.

Bissap..Talina… mmm!

Bissap is een sap op basis van gedroogde Hibiscus bloemen (Hibiscus sabdariffa). Dit verfrissende drankje wordt in België geproduceerd en gebotelled door Eva Ba en haar team. Het drankje kreeg alvast  de passende naam Talina! Binnenkort is het het drankje verkrijgbaar in tal van supermarkten en gezonde fast-food ketens. De Talina flesjes worden alvast exclusief verkocht in de serre tegen zeer democratische prijzen

De plant: Hibiscus sabdariffa

De plant is vermoedelijk inheems in West- en Centraal Afrika, en kent, net als vele andere Afrikaanse planten,  verschillende toepassingen:

  1. Als verfrissend drankje is het populair in Senegal en Guinée, en verder in Mali, Burkina Faso, Egypte en Ivoorkust. De drank wordt gemaakt van de gedroogde bloemen.
  2. Als groente: in divere Aziatische landen en ook in West-Afrika worden de bladeren als groente klaargemaakt.
  3. De vezels van de stam kunnen gebruikt worden zoals  hennep vezel.

13 u. – 16.30 u.

Evolutiekas

Betoverende klanken

Mysterieuze klanken van de handpan weerklinken in de serre van het Verre Oosten.

Curt Ceunen bespeelt dit verrassende muziekinstrument wondermooi.

 

13 u. – 16.30  u.

Lentekas

 

Afrikaanse verhalen (NL)

Vertellen zit de Afrikanen in het bloed! Nina Chitula verrast groot en klein met verhalen uit het Afrikaanse regenwoud. Niets is te gek en alles is mogelijk, en elke fabel eindigt met de moraal van het verhaal.

Regenwoudserres bij het Monguluhutje

14 u.- 14.15 u.

15 u. – 15.15 u

16 u. – 16.15 u.

 

Neem de tropen mee naar huis!

Haal het topmodel in jezelf naar boven en maak kans op tickets voor de Winterflorydille! Wij voorzien leuke accessoires, jij bent de ster! Maak een leuke foto van jou, met je gezin, vrienden, … op een magisch plekje in de regenwoudserres. Plaats vóór 01.12.17 de foto op Instagram en/of Facebook met de hastags #plantpalace #9weeksofcelebration en tag de Plantentuin. Wie weet win jij wel tickets voor de Winterflorydille met het hele gezin (2 volwassen en max 2. kinderen t.e.m. 17 jaar).

13 u. – 16.30 u.

Opgelet, op Instagram moet je een openbaar profiel hebben en op Facebook moet je de foto publiek (“iedereen”) maken.

#plantpalace #9weeksofcelebration

 

Instagram:  @botanicgardenmeise

Facebook NL: @Plantentuin Meise
FR/EN: @Jardin botanique meise

Vul het regenwoud!

Haal je tekentalent naar boven en help ons het lege regenwoud te vullen met jouw prachtige creaties: orchideeën, bromelia’s, bladeren groot of klein, .. alles mag! Wij voorzien de materialen, jij gaat aan de slag met papier en stiften.

13 u. – 16.30 u.

Evolutiekas

Mini-workshops voor klein…en groot

Elke zondag leer je de kleine geheimen van de planten van het regenwoud beter kennen in de leuke miniworkshops: van het maken van een Mongulu hutje tot het ineen knutselen van een bromelia!

13 u. – 16.30 u

Plantenpaleis

Expo: 1000 knollen en bananen

Een doorlopende tentoonstelling zet de voedselcultuur van tropisch Afrika in de kijker. Heb je wel eens een yamwortel gezien? Wist je dat zoete aardappelen essentieel zijn in de strijd tegen ondervoeding in Afrika? En dat knapperige rupsen en krakende termieten onmisbare eiwitten toevoegen aan het dieet van miljoenen Afrikanen?
Ook het onderzoek van onze wetenschappers wordt in de kijker gezet. In Oost-Afrika werken onze mycologen aan een project om eetbare paddenstoelen uit de regenwouden te gaan kweken, in samenwerking met de lokale bevolking. Via filmbeelden tonen we hoe dat allemaal verloopt.

De tentoonstelling kwam tot stand in het kader van het Europese Big Picnic project rond voedselzekerheid.

Regenwoudserre

24.09.17 – 26.11.17

Expo: The face behind the food

The Face behind the Food toont portretten van Belgen van Afrikaanse origine.  Voor de camera vertellen ze hun verhalen over voedsel en verhuizen. Van Abidjan naar Aalst, via Matonge en de Rue de Brabant. Tradities en herinneringen, verlorenes en gefundenes Fressen. Schijnbaar eenvoudige anekdotes met meer dan één laagje.

De film kwam tot stand in het kader van het Europese Big PIcnic project en in samenwerking met The Food Bridge vzw.

 

Regenwoudserre

Rondleiding met gids

Een gepassioneerde plantentuingids neemt je mee en vertelt je meer over de mysterieuze geheimen van het regenwoud en de planten in het Plantenpaleis.

Schrijf je hier in.

 

14 u.: NL

14.30: FR

15 u.: ENG

Plantentuintreintje

Het treintje rijdt  met jou langs de mooiste plekjes in het Domein.

Contact

De Plantentuin Meise is een botanische tuin van 92 ha ten noorden van Brussel. In de Plantentuin Meise vind je 18.000 verschillende planten. Het is één van de grootste plantenverzamelingen ter wereld. Maar de Plantentuin is ook een wereldberoemde onderzoeksinstelling die is gespecialiseerd in ondermeer de koffiefamilie, Midden-Afrika en tropische paddenstoelen. Elke dag van het jaar is er wel iets moois te ontdekken in dit prachtige domein. Bezoek het Plantenpaleis, geniet van de tentoonstelling in het middeleeuwse kasteel en verbaas je over de diversiteit van het Plantenrijk.

 

Plantentuin Meise

Domein van Bouchout
Nieuwelaan 38
1860 Meise

tel +32 (0)2 260 09 70

info@plantentuinmeise.bewww.plantentuinmeise.be

Wegbeschrijving

De Plantentuin bevindt zich op 3 km van het Atomium.
Met de auto: A12 Brussel-Antwerpen, uitrit 3 Meise.
Met het openbaar vervoer: vanaf het treinstation Brussel-Noord of het metrostation Koning Boudewijn (lijn 6): neem de bus ‘De Lijn’ 250 of 251.

 

Ontvang de digitale nieuwsbrief van de Plantentuin Meise